Hjem
/
Marinader
Marinader
Del

Marinader

En god marinade setter smak og farge på kjøtt og grønnsaker, men kan også gjøre kjøttet både mørt og saftig. Her får du oppskriftene på våre favoritt-marinader denne sommeren.
02. juni, 2020

En marinade skal alltid inneholde KOS: krydder, olje og syre. Oljen trekker ut smaken fra krydderet, og syren gjør at holdbarheten på kjøttet blir noe lengre. Syren kan også mørne kjøttet. Saltet trekker ut væske fra kjøttet, så marinader skal inneholde lite salt. Husk derfor å salte kjøttet ved servering.

Tilpass mengden etter størrelsen på kjøttet du skal marinere. Du kan helt fint lage mer enn oppskriften tilsier, og ha marinaden i en lufttett boks i kjøleskapet. Marinaden har lang holdbarhet. Mariner gjerne kjøttet i en pose i kjøleskapet over natten for mer smak.

Barbecuemarinade

  • 1 løk
  • 3 hvitøksfedd
  • 2 ts chilipulver
  • 4 ts chipotlepulver
  • 1 dl sterk kaffe
  • 1 dl worchestershiresaus
  • 2 ½ dl ketchup
  • 1 dl eplesideeddik
  • 100 g brunt sukker
  • Olje


  1. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Varm opp en kjele til middels varme, og ha i litt olje. Stek løken i omtrent 2 minutter, til den er gyllen. Tilsett hvitløken og chili- og chipotlepulveret, og stek videre i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter resten av ingrediensene. Kok opp, og la det hele småkoke i 5 minutter.
  2. Kjør marinaden jevn med en stavmikser eller blender.
    Ha barbecuemarinaden i en lufttett beholder.

Tips! Barbecuemarinade passer til stort sett alt, men den er ekstra god på storfe og kylling. Smak gjerne til marinaden med honning og en søt sennep for et søtere smaksbilde, eller så kan du ha i fennikelfrø for en god lakrissmak.

Du kan lage en god barbecuesaus til tilbehøret ved å blande ut litt av marinaden med majones, eller i et beger med yoghurt, rømme eller crème fraîche.

Yoghurtmarinade
Melkesyren i yoghurten bryter ned proteinene i kjøttet, og er den marinaden som mørner kjøttet best. Dette fordi syren i melkesyre er mildere enn syren i eddik eller sitrus, som ofte kan gjøre kjøttet seigt eller vassent.

  • 3 hvitløksfedd
  • 1 bunt koriander, persille eller dill
  • 3 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ts spisskummen
  • 1 sitron
  • Pepper


Skrell og finhakk hvitløken. Finhakk urtene, og bland sammen yoghurten, urtene, hvitløken og krydderet i en skål. Riv litt sitronskall (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det i marinaden. Smak til med saft fra sitronen og pepper.

Lønnesirupmarinade

  • 4 hvitløksfedd
  • 4 stjerneanis
  • 1 dl lønnesirup
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl olje
  • 1 sitron

Knus hvitløksfeddene og stjerneanisen lett med den flate siden av en kniv, eller i en morter. Bland sammen alle ingrediensene i en skål. Riv litt sitronskall (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det i marinaden, og smak til med saft fra sitronen. Oppbevar lønnesirup­marinaden i en lufttett boks.

Tips! Lønnesirupmarinade passer ekstra godt til kylling. Tilsett gjerne litt friske urter, som for eksempel rosmarin, timian eller estragon i marinaden. For en ekstra spicy marinade, så smaker det også godt med litt Dijon-sennep i.

Asiatisk marinade

  • 1 dl soyasaus
  • ½ dl riseddik
  • 2 ss honning
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ts hvitløk
  • 1 ss ingefær
  • 1 ss sjalottløk
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ts pepper

Skrell og finhakk hvitløken, ingefæren og sjalottløken. Visp sammen alle ingrediensene i en skål.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.