Hjem
/
Rømmegrøt er festmat til Sankthans
Rømmegrøt er festmat til Sankthans
Del

Rømmegrøt er festmat til Sankthans

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat og ble servert som festmåltid på sankthans, som et symbol på overflod og gode avlinger. Den føyelsmyke grøten smaker ekstra godt med litt salt spekemat og melon til - også rød saft da. Det er ikke vanskelig å lage heller.
21. juni, 2021

Til 4 personer trenger du

  • 5 dl seterrømme
  • 5 dl melk
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt


Tilbehør

  • Melon (gjerne honningmelon eller galiamelon)
  • 200 g spekeskinke
  • Flatbrød
  • Sukker
  • Kanel
  • Smør

Ha rømmen over i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Kok rømmen i 2 minutter. Bland inn halvparten av melet, og rør kraftig. Skru ned varmen, og la rømmen småkoke på lav varme, i 2–3 minutter, til det har skilt seg og smøret har kommet frem. Ta av litt av smøret med en øse eller spiseskje, og ta vare på det til senere. Rør inn resten av melet, og spe på med melken. Kok grøten på lav varme i 5–6 minutter. Smak til med 1 ts salt.

Del melonen i to, og skrap ut kjernene med en spiseskje. Kutt melonen i båter.

Strø sukker og kanel over grøten, og så kan du enten servere smøret som skilte seg ut under koking, smelte nytt smør, eller ha litt hardt smør på toppen av grøten. Fordel spekeskinken, melonbåtene og flatbrødet utover et serveringsfat, og server det til rømmegrøten.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.