Slik damper du blåskjell
Johannes

Johannes

Kokken bak Roedekassen og Kokkekassen

Slik damper du blåskjell

Blåskjell er kanskje noe de fleste forbinder med lange sommerkvelder ute på terrassen, men sannheten er at blåskjell faktisk burde nytes på vinteren.

Skjellene er aller best fra Oktober til Mars. Med andre ord er det altså høysesong for disse deilige lekkerbiskene nå på vinterstid. Ukens fangst er hentet fra Rissastrømmen utenfor Trondheim og leveres av Snadder og Snaskum. De har produsert blåskjell siden 1980-årene og har blitt kåret til Norges beste blåskjell!


I videosnutten under viser jeg deg hvordan du enkelt renser og damper skjellene.

Lyst til å prøve med eplemost neste gang lager blåskjell? Her er oppskriften!

Tomatiserte blåskjell dampet i eplemost:

  • 1 kg blåskjell
  • 1 stk gul løk
  • 1 stk kinesisk hvitløk
  • rød chili (kan sløyfes)
  • 1 stk fennikel
  • 2 ss smør
  • 1,5 dl eplemost
  • 1 ts sukker
  • 1 boks hakkede tomater
  • Ristet pita, aioli og persille
  • 1 pakke pitabrød
  • 1 beger aioli
  • 1 bunt kruspersille

Fremgangsmåte:

Varm opp stekeovnen til 190 grader varmluft. Ta eventuelt ut litt smør til temperering.

Skyll blåskjellene i kaldt vann og fjern eventuelle byssustråder. Fjern også knuste skjell. Finhakk løk, hvitløk og chili. Kutt fennikel i tynne skiver eller strimler.

Forvarm en stor og vid kjele med tilhørende lokk. Smelt smør i kjelen og stek løk, hvitløk og fenikkel til det er blankt, i omtrent 2–3 minutter. Ha i eplemost, en teskje sukker og hakkede tomater, rør om og kok opp. Ha i rensede blåskjell og damp dem i 6–7 minutter under lokk, til blåskjellene har åpnet seg. Blåskjell som ikke har åpnet seg etter damping, kan du kaste.

Mens blåskjellene damper, steker du pitabrødene. Fukt brødene lett og stek dem på en rist midt i ovnen i 3–5 minutter. Skyll persille i rennende vann, rist av vannet og grovhakk den.

Sett kjelen med blåskjell, saus og grønnsaker rett på bordet, sammen med brød og aioli. Strø persille over blåskjellene ved servering. Server blåskjell i tomat og eplemostsaus med ristet brød og aioli. Litt smør til brødet passer også.

Les også

Sjokoladefudgekake

Banankaken som fikk Johannes til å ville bli kokk

Reddet den lille øya fra fraflytting

Budeia som fikk Burträsk på kartet

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo