Slik steker du indrefilet av storfe perfekt!
Thomas

Thomas

Matfaglig leder i Godtlevert

Slik steker du indrefilet av storfe perfekt!

Vi har nå lansert helgeretter! Hver uke kan du finne en deilig helgerett bestående av et utsøkt stykke kjøtt. Det finnes utrolig mye å velge mellom når det kommer til kjøtt. Det kan ofte være vanskelig å vite om kjøttet er av god kvalitet og om det er ordentlig mørt. Da er det kjekt å vite at en kokk har plukket det ut for deg. Vi har satt sammen gode og klassiske helgeretter med nydelig tilbehør, slik at du kan nyte helgen til det fulle. Først ut er indrefilet av storfe fra Prima Jæren med bacon og spinat!

Det finnes få ting som smaker så godt som en perfekt stekt biff. Dessverre finnes det få ting som er så skuffende som en dårlig stekt biff. Vi har alle vært der, og vi har prøvd oss fram så godt det har latt seg gjøre, men det det tar tid å lære seg å steke den perfekte biffen. Man må bare gjør det nok ganger.

Ta tempen - ro ned

Det er viktig å ikke ha hastverk når du skal tilberede biff. Det aller første du må huske på når du skal steke biff er at kjøttet må være temperert. Her kan det lønne seg å la kjøttstykket  ligge i romtemperatur på en tallerken gjerne 30 minutter før tilberedning. Hvis du plasserer kaldt kjøtt i en varmekilde så vil porene i kjøttet eksplodere og saften forsvinne. Ved å temperere kjøttet unngår du også at kjøttet “kokes” i stedet for å bli stekt. Her må man gjerne drysse på litt krydder av ønsket slag, men husk at salt og pepper alltid lønner seg for å få frem smakene.

Det skal ryke litt!

Neste steget for å perfeksjonere biffen er å ha en god og varm panne med litt nøytral olje i. Når du har fått skikkelig varme på oljen legger du i biffstykket. Her anbefales det også at man bruker en jernpanne eller en grillpanne, styr unna lette teflon- og aluminiumspanner med slipebelegg. Slike panner egner seg ikke til å steke biff.

Rå - medium - godt stekt

Avhengig av hvordan du ønsker biffen er det viktig å passe på tiden. Dersom du foretrekker en rå biff steker du biffstykket i ca. 1 min på hver side. Ønsker du en medium stekt biff venter du 2-4 min før du snur biffen. Når saften begynner å piple ut av kjøttet så snur du den, da kan du være sikker på at du vil få en perfekt medium stekt biff. Om du foretrekker en godt stekt biff, steker du først biffen på høy varme i 1 minutt på hver side. Deretter ettersteker du biffen i ca. 4 minutter på hver side på svak varme. Snu biffen ofte. Avslutt med en god klatt smør som du øser over kjøttet. Det er også godt å ha i et hvitløkfedd. Dette knuser du med en kniv og har i pannen sammen med en kvast timian eller andre krydderurter. La det surre med og sette deilig smak på smøret, som du så øser over biffen med en skje. Noen liker også litt sitronsaft helt til slutt.

Hvile

Etter at du har stekt biffen legger du den til side slik at den får hvile seg før servering. Hvis du lar kjøttet hvile etter steking, lar du temperaturen i kjøttsaften gå ned. Da «roer» saften seg og får ikke samme trang til å renne ut av kjøttet.

Husk at alle koketopper er forskjellige

Steketid på biff avhenger av tykkelse på stykket, varme i stekepannen og ønsket stekegrad, så her er det viktig å prøve seg frem. Dersom man ønsker kan man først brune biffene i en stekepanne, for så å ettersteke de i en ovn. Helgeretten finner du når du velger middagene selv. Velbekomme!

Les også

Granola med honning

Honningcentralen

Sunt valg, sunn hverdag

Grønnsakslapper

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo