Hjem
/
Slik får du sprø svor på juleribben
Slik får du sprø svor på juleribben
Del

Slik får du sprø svor på juleribben

«Hvordan få sprø svor på ribben?» Det er kanskje julens aller største spørsmål. Juleribbe er for veldig mange et viktig høydepunkt på julaften. Perfekt marmorert, saltet og pepret varsomt, og med sprø svor – selvfølgelig. Vi har slått sammen vår kokkeerfaring for å gi deg svaret på ribbe-spørsmålet. Her får du både oppskriften og noen gode tips dersom det skulle skjære seg.
13. desember, 2019

Du trenger:

  • 3,5 kg ribbe (6 personer)
  • Aluminiumsfolie
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Ribben i Godtleverts Julekasse er ferdig krydret. Dersom du bruker en rå ribbe: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2–3 dager.
  3. Legg ribben i en langpanne med svoren ned. Ha 1–2 cm vann i bunnen av langpannen. Dekk langpannen med aluminiumsfolie, og stek formen i ovnen i ca. 45 minutter. Tilsett mer vann i pannen om vannet fordamper.
  4. Ta langpannen ut av ovnen, og legg ribben over på et fat. Legg aluminiumsfolien eller en flat tallerken under ribben, med svoren opp. Det gjør at fettet renner av og ikke blir liggende oppå ribben. Senk temperaturen på stekeovnen til 175 grader. Bruk gjerne varmluftsfunksjonen om du har. Stek ribben i 1–1,5 time til.
  5. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek ribben i ytterligere 30 minutter, eller til svoren er sprø. Dersom svoren ikke blir sprø, kan du steke ribben på øverste rille i ovnen mot slutten av steketiden.
  6. La ribben hvile i 30 minutter. Skjær kjøttet i biter før servering.

Server juleribben sammen med medisterkaker, julepølse, rødkål, surkål, rosenkål, poteter, brun saus og sennep.

Kokkenes ekstra tips hvis det skulle skjære seg

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:

  • Det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Sørg også for at svoren er rutet godt opp.
  • Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt.
  • Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent. Gjør klar biter av aluminiumsfolie, så er det klart så fort svoren begynner å poppe. Den delen av ribba som ligger høyest får sprø svor først.
Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.