Hjem
/
Slik får du sprø svor på juleribben
Slik får du sprø svor på juleribben
Del

Slik får du sprø svor på juleribben

«Hvordan få sprø svor på ribben?» Det er kanskje julens aller største spørsmål. Juleribbe er for veldig mange et viktig høydepunkt på julaften. Perfekt marmorert, saltet og pepret varsomt, og med sprø svor – selvfølgelig. Vi har slått sammen vår kokkeerfaring for å gi deg svaret på ribbe-spørsmålet. Her får du både oppskriften og noen gode tips dersom det skulle skjære seg.
13. desember, 2019

Du trenger:

  • 3,5 kg ribbe (6 personer)
  • Aluminiumsfolie
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Ribben i Godtleverts Julekasse er ferdig krydret. Dersom du bruker en rå ribbe: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2–3 dager.
  3. Legg ribben i en langpanne med svoren ned. Ha 1–2 cm vann i bunnen av langpannen. Dekk langpannen med aluminiumsfolie, og stek formen i ovnen i ca. 45 minutter. Tilsett mer vann i pannen om vannet fordamper.
  4. Ta langpannen ut av ovnen, og legg ribben over på et fat. Legg aluminiumsfolien eller en flat tallerken under ribben, med svoren opp. Det gjør at fettet renner av og ikke blir liggende oppå ribben. Senk temperaturen på stekeovnen til 175 grader. Bruk gjerne varmluftsfunksjonen om du har. Stek ribben i 1–1,5 time til.
  5. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek ribben i ytterligere 30 minutter, eller til svoren er sprø. Dersom svoren ikke blir sprø, kan du steke ribben på øverste rille i ovnen mot slutten av steketiden.
  6. La ribben hvile i 30 minutter. Skjær kjøttet i biter før servering.

Server juleribben sammen med medisterkaker, julepølse, rødkål, surkål, rosenkål, poteter, brun saus og sennep.

Kokkenes ekstra tips hvis det skulle skjære seg

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:

  • Det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Sørg også for at svoren er rutet godt opp.
  • Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt.
  • Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent. Gjør klar biter av aluminiumsfolie, så er det klart så fort svoren begynner å poppe. Den delen av ribba som ligger høyest får sprø svor først.
Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!