Slik tar du gode matbilder

Slik tar du gode matbilder

God mat forlenger livet sies det, men hvordan kan du forevige den gode maten?

Vinn valgfri matkasse

Hver måned kårer Godtlevert månedens matbilde på Instagram. Tag ditt bilde med #godtlevert og #skikkeligmiddag, så er du med i trekningen av en valgfri matkasse fra Godtlevert. Men hvordan tar man gode matbilder? Her får du 4 gode tips!

Bildene i eksemplene er tatt med et helt vanlig mobilkamera; du trenger med andre ord ikke proft utstyr for å ta fine matbilder!

1. La det bli lys!

Det viktigste å tenke på når man skal ta bilder av mat er lyssettingen. Hvor kommer lyset fra, og hvordan får du retten til å se mest mulig apetittelig ut? Har du et vindu i nærheten så anbefaler vi deg å bruke det. Naturlig lys er det beste, og aller helst skal man droppe blitzen. Det skaper bare ufine skygger og maten blir seende uapetittelig ut.

Ta bilde fra en vinkel der lyset enten kommer fra siden eller bak retten. Er du spesielt interessert kan du bruke en reflektor i form av en isoporplate, sølvfolie eller menyheftet du får med matkassen din. Er det mørkt i rommet og du må bruke blitz, anbefaler vi å heller bruke en ekstern lyskilde, gjerne en lommelykt. Dersom du bruker naturlig lys er det som oftest ikke behov for å legge på filter.

Under ser du tre eksempler på samme matrett. I det første bildet kommer lyset fra høyre og fokuset ligger i front på matretten. Det andre bildet er likt det første, men det er fokus på forgrunn og bakgrunn, som gjør at maten ikke kommer like godt frem. I det siste bildet kommer lyset forfra, altså bak fotografen. Dette gir et flatere lys i bildet som ikke er spesielt heldig.

2. Komposisjon

Bygg opp retten med de høyeste elementene i midten og litt bak på tallerkenen. Tilbehøret kan gjerne legges på sidene. Bruk friske urter hvis du har det tilgjengelig. Lek med elementer i bakgrunnen, prøv deg frem med glass, flasker, servietter, skåler, lys eller andre detaljer. Det skaper dybde i bildet og hjelper deg med å få frem retten du skal fotografere enda bedre. Du kan også forsøke å gå tett på retten og la maten fylle bildet. Da kan du få frem fine detaljer og teksturer i maten. Og kjempeviktig: tørk vekk søl fra tallerkenen!

3. Vær tålmodig

“Camera eats first” har blitt et vanlig ordtak, og det finnes faktisk noe sannhet bak dette. Det er i bunn og grunn litt uapetittelig å se på en halvspist burger, fremfor en som kommer rett fra kjøkkenet. Husk derfor på å være tålmodig, og la kameraet få første bit. Det kan gjerne se striglet ut, men det går også fint å ha litt organisert rot fra tilberedningen i bakgrunnen. Matlaging kan være rotete, så tørk gjerne bort flekker og sprut på tallerkenen fra danderingen. Det er viktig å ta bildet så raskt som mulig etter at maten er ferdig tilberedt. Det gjør at retten ser finere ut og du unngår at retten har falt sammen.

4. Lek med farger

Få alltid frem de fargerike elementene i retten. Lager du fargerik mat som en ratatouille, trenger du ikke å komponere med andre fargerike elementer. Skal du ta bilde av en fargerik viltgryte, server den i en fargerik skål eller pynt med fargerike råvarer som rosenkål eller urter.

Så hva venter du på? Kom i gang med knipsingen! Husk at øvelse gjør mester. Kanskje det blir du som stikker av med en valgfri matkasse?

Les også

Granola med honning

Honningcentralen

Sunt valg, sunn hverdag

Grønnsakslapper

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo