Hjem
/
Vaniljeisparfait med nøttebunn og bringebærsaus
Vaniljeisparfait med nøttebunn og bringebærsaus
Del

Vaniljeisparfait med nøttebunn og bringebærsaus

Hva med en iskake på lur om du får uventet julebesøk, eller kanskje en nydelig kake til nyttårsfeiringen? Fyldig, søt vaniljesmak, med en saftig og sprø nøttebunn. Prikken over i-en er en hjemmelaget bringebærsaus, både søt og syrlig. Hva enn som er anledningen, blir vi overrasket om denne iskaken ikke faller i smak. Her får du oppskriften.
05. desember, 2019

Iskake

Nøttebunn

  • 4 eggehviter
  • 150 g melis
  • 150 g malte mandler eller hasselnøtter
  • Sett stekeovnen på 170 grader.

  1. Pisk eggehvitene stive med halvparten av melisen. Bruk en stål- eller glassbolle, hvis du pisker marengs i en plastbolle vil den ikke bli stiv.
  2. Bland resten av melisen med de malte nøttene og vend det forsiktig inn i marengsen.
  3. Fordel røren i en rund kakeform på 24 cm i diameter og stek den midt i ovnen i ca. 20–25 minutter.
  4. Avkjøl bunnen helt.

Vaniljeisparfait

  • 0,5 dl vann
  • 75 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 6 eggeplommer
  • 0,5 l kremfløte

  1. Ha sukker og vann i en kjele, kok opp uten å røre, og la koke til sukkeret er oppløst.
  2. Ha eggeplommene i en bolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i bollen sammen med eggeplommene.
  3. Pisk eggeplommene, mens du sper forsiktig med sukkerlaken. Pisk eggeplommene til de er luftige og kalde (eggedosis).
  4. Pisk fløten til krem og vend den inn i eggedosisen.
  5. Fordel røren over nøttebunnen og sett den i fryseren. Dekk den med plast etter at den er fryst.
  6. Ta isparfaiten ut av fryseren 15–30 minutter før den skal serveres.
  7. Server gjerne med frisk frukt eller bær, en god bærsaus eller likør.

Tips! Denne desserten kan lages inntil 2 uker før den serveres. Når isparfaiten er frossen, ta den ut av fryseren og pakk den godt inn i plastfolie og deretter aluminiumsfolie. Dette gjør at isen holder seg lenger, og ikke får frysersmak.

Bringebærsaus

Denne bærsausen passer perfekt til juledesserten! Om du velger vaniljeisparfait eller riskrem, er den like god.

  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 500 g frosne bringebær
  • Ferskpresset sitronsaft

  1. Ta bringebærene ut av fryseren så de rekker å tine litt.
  2. Kok opp vann og sukker til alt sukkeret har løst seg opp.
  3. Ha laken i en blender sammen bærene og kjør røren jevn og fin. Sil sausen slik at den er helt fri for steiner. Smak til med sitronsaft.
  4. Oppbevar sausen kjølig, eller frys den dersom du skal bruke den senere. De aller fleste bærsauser blir best hvis de ikke kokes. Hvis de kokes smaker de syltetøy og mister sin friske smak og farge.

Tips! Sødmen i bærene varierer, så det kan lønne seg å ikke tilsette all sukkerlaken med en gang. Blir sausen litt for søt kan du justere med mer sitronsaft.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!