Slik spiser fleksitarianere

Hvis du er ukjent med begrepet fleksitarianer, er du ikke alene. En fleksitarianer spiser halvparten vegansk kost og halvparten kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Enkelt forklart betyr begrepet fleksitarianer å spise et mer plantebasert kosthold. Noen dager i uken velger man rene vegetarretter, mens resten av uken spiser man et tradisjonelt kosthold.

Image alt text

Kjøttfrie dager

Mange ser fordelene med et vegetarisk kosthold, men synes det er vanskelig å gi helt slipp på kjøtt, fisk, egg og melk. Løsningen blir «kjøttfrie» faste dager, som for eksempel onsdager og torsdager. Det er lett å huske faste kjøttfrie dager, og enda mer å glede seg til når man får lyst på kjøtt og fisk. – Godtlevert har en egen kategori som heter Fleksitarianer. Vi ser økt etterspørsel etter vegetarkostens fordeler, samtidig som man kan kose seg med melkeprodukter, kjøtt og fisk, sier Frank Holm, en av kokkene i Godtlevert.

Image alt text

Mindre kjøtt

Det viktigste for en fleksitarianer er å spise mindre kjøtt. Godtlevert har hatt Fleksitarianer som kategori i tre år, men det er først nå folk har blitt bevisst på kategorien. – Vi har en hybridkasse med et plantebasert kosthold, som også inkluderer kylling og fisk, forklarer Holm.

Middagsfavoritter

For mange oppleves kategorien Fleksitarianer som et «kinderegg», med Godtleverts aller beste favorittretter. Krydderstekt torsk med sprøstekte kikerter, fetaost, ovnsbakt søtpotet og spicy urtedressing er eksempler for fiskerettene i kategorien Fleksitarianer. Det samme er bakt gulrot- og borlotti bønnesalat med rødbetfalafel og mynteyoghurt. – Enkelt forklart kan en ukesmeny se slik ut; fisk på mandag, vegetar på tirsdag, kylling på onsdag, vegetar på torsdag og kylling på fredag, forteller Holm.

Image alt text

Gode kyllingretter

Fleksitarianere er glade i kylling, og bestiller ofte de samme kyllingrettene fra Godtlevert. Det går i ovnsbakt kyllingbryst med pestostekte grønnsaker og linguini. Det samme gjelder maispanert kylling med frisk coleslaw, chippotters og barbequesaus. – Når det er tid for vegetar igjen, er tortilla med sprøstekte kikerter, ovnsbakte søtpotet med spicy urtedressing en slager, avslutter Godtlevert kokk.