Lag chips av potetskrellet
Siden poteten er en av de råvarene vi oftest har på middagsbordet, får vi også en del rester. Det er mye man kan lage av potetrestene for å redusere matsvinnet.
Poteten er en hverdagshelt på middagsbordet. Den stammer fra Andesfjellene, og kom til Norge på midten av 1700-tallet.
For tusenvis av år siden, i inkariket, æret man potetgudene med store seremonier og skulpturer. I Norge har poteten igjennom historien blitt en veldig viktig matplante for alle generasjoner. Vi ærer muligens ikke poteten med skulpturer, men dagens barn kan takke poteten for høstferien. Etter andre verdenskrig ble det nemlig vanlig at barna ble sendt ut på åkeren en uke hver høst for å plukke poteter før frosten kom.
Norske tradisjonsretter er bygget opp rundt poteten, og da gjerne (i hjel)kokt. Poteten har imidlertid også satt sitt preg på andre matkulturer, som i fish & chips fra England, gnocchi fra Italia, eller den smaksrike massaman curryen fra Thailand.
Noe av det beste med å reise rundt i verden er å spise maten i landet man besøker. Er man nysgjerrig nok, så oppdager man kanskje nye måter å tilberede og smaksette den allsidige poteten på.
Siden poteten er en av de råvarene vi oftest har på middagsbordet, får vi også en del rester. Det er mye man kan lage av potetrestene for å redusere matsvinnet. Du kan for eksempel bruke dem i en omelett eller som topping på pizza. Ellers så kan du lage gode, sprø chips av potetskrellet. Skrellet fra andre grønnsaker passer også godt til chips. Prøv deg gjerne frem med ulike krydder også.
Chips av potetskrell
- Potetskrellrester
- 2 ss olje 1 ts røkt paprikapulver, løk- eller hvitløkskrydder eller litt eddik
- Salt
- Pepper
- Bakepapir
Varm opp stekeovnen til 220 grader varmluft. Skyll og tørk potetskrellet lett. Fordel potetskrellet på et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olje, krydderet eller eddiken, salt og pepper. Stek potetskrellet midt i ovnen i omtrent 20 minutter, til det er gyllent og sprøtt. Vend på det underveis i steketiden.