Våre beste matsvinntips!
Visste du at det er måltidsrestene som står for det meste av matsvinnet i husholdningene? Hvert år kaster vi 217 tonn mat i private hjem i Norge. Det tilsvarer omtrent hver åttende handlepose med mat som vi kjøper. Av dette er over 30% rester fra måltider, frukt og grønt litt over 20%, og brød og bakevarer 18%.
Når du bestiller matkasse fra oss, har vi porsjonert middagene for deg, slik at du kun får akkurat det du skal spise, og slipper å sitte igjen med mat som må kastes.
Likevel er det lett at man handler for mye. Bananer og brød er to matvarer som ofte kastes, men som kan forvandles til så mye godt!
Her får du våre aller beste matsvinntips. Du får tips og oppskrifter du kan bruke hvis du har tørt brød, brune bananer, slappe grønnsaker eller urter som begynner å henge med hodet. Så følg med, og vær med oss i kampen mot matsvinn!
Redd en brun banan!
Selv om bananen har blitt brun i skallet, litt myk inni, er det ingen grunn til å la den gå til spille. Det er mye du kan gjøre med brune bananer. Kutt de i skiver og frys ned i poser. En halv frossen banan gjør smoothien ekstra kremet i konsistensen, og tilfører masse naturlig sødme. Kjempegodt! Du kan også mose godt modne bananer og bruke når du lager granola.
Eller du kan bake bananbrød! Kjempegodt nystekt med litt smør eller brunost på!
Slik lager du bananbrød av brune bananer
Du trenger:
- 3 bananer (jo brunere, jo bedre)
- 110 g smør (romtemperert)
- 3 dl sukker
- 3 egg
- 1 dl melk
- 4,5 dl hvetemel
- 2 ss bakepulver
- 2 ts kanel
Slik gjør du:
Varm opp ovnen til 175 grader over- og undervarme. Rør sammen smør og sukker. Rør inn eggene, ett av gangen. Sørg for å blande godt mellom hvert egg, for å unngå att røren skiller seg. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Ha røren i brødformen og glatt ut slik at du har en jevn overflate. Stek bananbrødet i ovnen i 50-60 minutter. Avkjøl og server. Smaker godt med smør og brunost!
Nice-cream av godt modne bananer
Du kan også lage nice-cream! Eller sunn iskrem. Smaker som is, men er snillere for både kropp og miljøet! Helt topp hvis du har mange bananer som har blitt brune på benken.
Du trenger:
- 4 bananer (eller så mange du har tilgjengelig)
- 1 ss kakaopulver
Slik gjør du:
Kutt bananene i skiver og frys i omtrent 4 timer. Legg de gjerne i ett lag på et brett, eller i en pose så fryser det raskere, og er lettere å mikse. Kjør de fryste bananene i en blender eller foodprocessor til du har en glatt kremlignende konsistens. Ha i kakaopulveret og kjør til det er blandet godt inn. Ferdig!
PS. Du kan også ha i en spiseskje med peanøttsmør, eller noen fryste bær om du vil variere smaken litt.
Kast mindre brød!
Hver dag kaster vi omtrent 300.000 brød bare her i Norge! Og det er klart, det er ikke så festlig å spise tørre brødskiver. Men 300.000 brød er mye mat, ogdet er heldigvis mye godt du kan lage av tørt brød.
Visste du for eksempel at du kan lage ditt eget griljermel av tørt brød? Skjær tørt brød i skiver som du tørker i ovnen på lav varme. Når brødet er avkjølt, kan du kjøre skivene i en foodprocessor. Vips, så har du hjemmelaget griljermel som du kan bruke til fiskepinner, nuggets eller schnitzel. Oppbever i en tett boks eller glass, eller frys ned, så holder det seg i opp til ett år.
Slik lager du arme riddere av tørre brødskiver
Hvem elsker ikke arme riddere? Perfekt å servere til brunsj, helgefrokost eller som en liten dessert. Her kan du trylle både fint og litt grovere brød til en kjempegod restefest!
Du trenger:
- 4 skiver tørt brød
- 1,5 dl melk
- 0,5 dl hvetemel
- 1 egg
- 1 ss sukker
- Topping etter ønske
Slik gjør du:
Rør sammen melk, hvetemel, egg og sukker i en form. Legg brødskivene i bløt i formen og la de trekke i omtrent 10 minutter. Stek på middels høy varme i en stekepanne med smør til brødskivene er gylne. Server med bær, lønnesirup, kanel og sukker eller bare med et dryss melis.
Slik lager du krutonger av tørt brød
Krutonger er godt å ha i både suppe og til salat, og faktisk veldig enkelt å lage selv. Her kan du bruke både fint og litt grovere brød, og du kan variere krydder etter hva du selv liker best.
Du trenger:
- Tørt brød
- Olivenolje
- Salt
- Tørkede urter eller annet krydder etter smak.
Slik gjør du:
Skjær brødet i små terninger. Ringle over olivenolje og bland in salt og urter. Stek i ovnen på 150 grader i omtrent 20-30 minutter, eller til krutongene har fått en gyllen farge og blitt sprø.
La de avkjøle seg og server i suppen eller som krønsj i salaten (hvis du ikke spiser de opp som snacks før du kommer så langt).
Lag overnattingsgrøt av peanøttsmørrestene
Du vet de siste restene i peanøttsmørglasset, som er litt vanskelig å skrape ut? Et genialt triks er å lage overnattingsgrøt, eller overnightoats oppi glasset, så får du grøt med smak av peanøttsmør!
Du trenger:
- 1 dl havregryn
- 1 ss chiafrø
- 2 dl melk
Restene av peanøttsmøret som er igjen i glasset
Bland alle ingrediensene i glasset og rør godt med en skje. Eller skru på lokket så det sitter godt på og rist alt du kan. La stå i kjøleskapet til neste morgen, og du har verdens enkleste, raskeste og beste frokost! Topp med bær (frosne eller ferske går like bra), litt lønnesirup, kokosflak eller annen topping du liker. God frokost!
Frys ned urtene
Urter kan være vanskelig. Ofte må man kjøpe mer enn man trenger, og så klarer de seg kanskje ikke mer enn en dag eller to før de visner og blir dårlige. Et godt tips er å hakke de opp og fryse de i isterningsbrett. Genialt å bruke når du lager supper eller gryter. Disse terningene kan du bruke rett fra frossen tilstand. De tiner raskt når de kommer i den varme gryten.
Tortillachips av tørre lefser
Har du tortillalefser over etter tacomiddagen? Disse kan du forvandle til sprø chips som passer perfekt til guacamole eller salsadipp.
Slik gjør du:
Skjær tortillalefsene i trekanter og pensle med olje. Strø over salt eller annet krydder, for eksempel chili eller urter. Stek i ovnen på 180 grader til de er sprø. Du kan bruke rester av lomer på samme måten.
Resteomelett
Har du rester av pølser, kjøtt eller grønnsaker igjen etter ukens middager? Dette kan bli til fyll i en omelett til lunsj eller restemiddag.
Slik gjør du:
Kutt restene du har av pølser, kjøtt, poteter eller grønnsaker i mindre terninger. Her kan du bruke det du har og prøve deg frem til du finner det du liker best.
Stek restene i litt smør eller olje til de har fått litt farge. Pisk egg og litt melk eller vann og smak til med salt og pepper. Hell over resteblandingen og la det hele steke på svak varme til eggeblandingen har satt seg. Du kan også strø over litt ost hvis du har det.
Vipps så har du en kjempegod resteomelett!