Varmende favoritter til turen
Når du har vært ute i snøen eller kulda i timesvis, det mørkner, og alt du tenker på er å krype under ullpleddet foran peisen. Da er det ekstra godt med en varmende og smakfull eplegløgg, krydret toddy eller en ekte, varm sjokolade med chili.
Eplegløgg med fersk ingefær og honning
Eple og ingefærgløgg er en frisk drikk, som passer til alle anledninger. Gløggen kan også avkjøles, og serveres med isbiter som en iste.
- 1 liter eplemost
- 2 kanelstenger
- 2 stjerneanis
- 5 cm fersk ingefær i tynne skiver (kan evt bruke hakket sushi-ingefær)
- 1 ss honning
Kutt ingefæren i skiver. Ha eplemosten, ingefæren, krydderet og honningen i en kjele, kok opp og la gløggen stå å trekke i 20–30 minutter. Pynt med epleskive og kanelstang.
Krydret solbærtoddy med appelsin
Lag en barnevennlig versjon av gluhwein. Denne krydrede, søte og friske toddyen varmer ekstra godt når man er på tur i skogen, har kommer hjem fra en kort og kald kveldstur eller må varme små fingre som har vært ute og laget snømann.
- 1 liter vann
- 5 dl solbærsirup
- 1 appelsin, gjerne økologisk
- 3 stjerneanis
- 6 nellikspiker
- 2 kanelstenger
- 5 kardemommebelger
Kutt av det gule skallet på appelsinen med en skarp kniv. Unngå å få med det hvite skallet. Ha vannet, solbærsirupen, appelsinskallet og krydderne i en kjele. Press over saften fra appelsinen, og kok langsomt opp. La solbærtoddyen trekke i 20–30 minutter. Hvis du skal ta med toddyen på tur er det best å sile den først, slik at det ikke blir for kraftig kryddersmak på den.
Varm sjokolade med chili
Bli ekstra varm med sterk chili og mørk sjokolade. For en søtere versjon, ha gjerne litt sukker eller honning i. Du kan også droppe å skrape ut chilifrøene for en enda hetere varm sjokolade.
- 1 liter melk
- 200 gram mørk sjokolade
- 2 ss kakaopulver
- Fersk chili
Kutt chilien i to på langs, og skrap ut frøene. Grovhakk sjokoladen. Smak gjerne på chilien for å sjekke styrken før du har den i. Ha melken, kakaopulveret og ønsket mengde chili i. Kok langsomt opp, og pisk inn sjokoladen.