Hjem
/
Bjertnæs & Hoel
Bjertnæs & Hoel
Del

Bjertnæs & Hoel

Bjertnæs & Hoel leverer imponerende mengder med poteter til Godtlevert, og vi er stolte av å ha en leverandør som er så levende opptatt av naturen og produktene de leverer. I oktober er de «Månedens leverandør».
30. september, 2020

–Småpoteter var grisefor, sier Lars Bjertnæs, den yngste i de to brødreparene og gartnerne Bjertnæs og Hoel, som holder til i Tønsberg.

– I gamle dager ville de ha størst mulig poteter som var lette å høste, og de små potetene ble gitt til dyra. Nå har de små potetene blitt de mest verdifulle. Vi så blant annet mye Amandinepoteter på markedet da vi skulle bestemme oss for en ny retning. Potetene var ikke så små, men pene i skallet og klare til bruk. Det er det forbrukerne ville ha, så vi bestemte oss for å satse skikkelig på småpoteter for seks år siden, sier Lars.

Hjertet for innovasjon og produksjon av småpoteter var motivert av den økende importen til Norge. De ville komme nærmere forbrukeren, vise dem hvor maten kommer fra, og samtidig ha en bærekraftig produksjon. De har for eksempel begynt å ha fangvekster. Fangvekster er vekster som såes for å ta opp næringsstoffer, og for å beskytte jorda etter at hovedveksten er høstet.

Bjertnæs & Hoel mener det er viktig for fremtidens matproduksjon, verdiskapning og norsk matkultur at vi lager mer mat i Norge.

– I fjor fant vi en helleristning av en båt her på Smidsrød gård. Man tror den er 3000 år gammel. Det vil si at for 3000 år siden bodde det mennesker som spiste her, og om 3000 år må folk kunne bo her og spise mat de også. Det er viktig å samarbeide med naturen, og å ha et langsiktig perspektiv. Vi er så heldige som får disponere ressursene for en periode nå, og så må vi ha det i ryggmargen at de etter oss også skal kunne gjøre det. Samtidig som vi tilpasser oss for fremtiden, må vi huske at jorda her blant annet ble brukt av munkene fra Olavsklosteret i Tønsberg, forteller Lars.

På gården er de levende opptatt av jordbruk, mat og verden de lever i, og sammen med dedikerte medarbeidere fra flere nasjoner har de skapt en kultur preget av respekt, raushet og samarbeid. Bjertnæs & Hoel samarbeider blant annet med internasjonale landbruksuniversiteter og studenter fra Kina, Russland, Egypt, Spania, Nederland, England og Polen har hatt arbeidspraksis på gården.

– Studentene lærer mye om moderne landbruk, om vestlig demokrati og tillitssamfunnet i Norge, og bidrar selv med nye spørsmål og friskt engasjement. Mangfoldet av nasjonaliteter og kulturer bidrar til et utviklende arbeidsmiljø. Det er veldig meningsfylt å dyrke mat, og skape noe sammen, forteller Åsmund Bjertnæs.

Et forsøksprosjekt de har jobbet med i flere år, er å prøve å dyrke søtpotet: Den klassiske southern comfort-poteten som faktisk ikke er en potet. Det er på prosjektstadiet, og de jobber fortsatt med å finne de mest optimale vekstforholdene. Siden Norge ikke har temperaturer som tilsier at det er optimale dyrkeforhold for søtpotet, og den trenger 100 dager god sommer for å trives, så er kanskje ikke Vestfold-kysten det første stedet man assosierer med søtpotet. Men på grunn av de lange lyse dagene her i Norge, og ved hjelp av plasttunneller og fiberduk, kan det hende at de blir den første kommersielle produsenten som dyrker den søte og allsidige rotgrønnsaken.

Bjertnæs & Hoel leverer imponerende mengder med poteter til Godtlevert, og vi er stolte av å ha en leverandør som er så levende opptatt av naturen, og ikke minst av alle de gode potetene kundene våre spiser uke etter uke.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.