Hjem
/
En smak av verden i Norge
En smak av verden i Norge
Del

En smak av verden i Norge

Siden poteten er en av de råvarene vi oftest har på middagsbordet, får vi også en del rester. Det er mye man kan lage av potetrestene for å redusere matsvinnet.
28. september, 2020

Poteten er en hverdagshelt på middagsbordet. Den stammer fra Andesfjellene, og kom til Norge på midten av 1700-tallet.

For tusenvis av år siden, i inkariket, æret man potetgudene med store seremonier og skulpturer. I Norge har poteten igjennom historien blitt en veldig viktig matplante for alle generasjoner. Vi ærer muligens ikke poteten med skulpturer, men dagens barn kan takke poteten for høstferien. Etter andre verdenskrig ble det nemlig vanlig at barna ble sendt ut på åkeren en uke hver høst for å plukke poteter før frosten kom.

Norske tradisjonsretter er bygget opp rundt poteten, og da gjerne (i hjel)kokt. Poteten har imidlertid også satt sitt preg på andre matkulturer, som i fish & chips fra England, gnocchi fra Italia, eller den smaksrike massaman curryen fra Thailand.

Noe av det beste med å reise rundt i verden er å spise maten i landet man besøker. Er man nysgjerrig nok, så oppdager man kanskje nye måter å tilberede og smaksette den allsidige poteten på.

Siden poteten er en av de råvarene vi oftest har på middagsbordet, får vi også en del rester. Det er mye man kan lage av potetrestene for å redusere matsvinnet. Du kan for eksempel bruke dem i en omelett eller som topping på pizza. Ellers så kan du lage gode, sprø chips av potetskrellet. Skrellet fra andre grønnsaker passer også godt til chips. Prøv deg gjerne frem med ulike krydder også.

Chips av potetskrell

  • Potetskrellrester
  • 2 ss olje 1 ts røkt paprikapulver, løk- eller hvitløkskrydder eller litt eddik
  • Salt
  • Pepper
  • Bakepapir

Varm opp stekeovnen til 220 grader varmluft. Skyll og tørk potetskrellet lett. Fordel potetskrellet på et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olje, krydderet eller eddiken, salt og pepper. Stek potetskrellet midt i ovnen i omtrent 20 minutter, til det er gyllent og sprøtt. Vend på det underveis i steketiden.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.