Hjem
/
Slik tørker du sopp
Slik tørker du sopp
Del

Slik tørker du sopp

Skal du ut på tur i helgen eller kanskje på fjellet i høstferien? Høsten er en super tid for å komme seg ut i skog og mark og høste av naturen.
21. september, 2018

Skogen er et rikt matkammer om høsten og min personlige favoritt er soppen. Soppsesongen har hittil vært historisk dårlig grunnet været. Skulle du være så heldig å finne sopp kan det derfor være lurt å tørke noe av soppen. Tørket sopp passer utmerket i deilig varmende høstmat som supper og gryteretter samt i sauser.

Steinsopp er min favoritt blant sopp, men kantarellen kommer på en sterk andreplass. Traktkantarellen er det mye av mot slutten av sesongen ettersom den tåler nattefrost uten å falle sammen. Traktkantarell egner seg spesielt godt for tørking siden den tørker så raskt.

Slik gjør du det

Rens soppen, del den i mindre biter eller skiver og legg den utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen på varmluft ved omtrent 50–60 grader. Soppen skal bare tørke, ikke ta farge. Ha døren litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Følg med underveis. Det er lurt å snu og vende på brettene, spesielt om du har flere brett i ovnen av gangen. La soppen stå i ovnen og tørke til den er helt tørr og enkelt kan knuses med fingrene.

Legg den tørkede soppen i lufttette bokser eller glass, og oppbevar den mørkt og tørt frem til bruk. Soppen har nærmest ubegrenset holdbarhet så lenge den ikke inneholder fuktighet.

Når du skal bruke soppen, bløtlegg den først og stek eller fres så på vanlig måte. Eller, som jeg ofte gjør, knus den og smaksett ulike retter og sauser.

Et lurt tips

Ta vare på de små filtposene med harde kuler som ofte følger med nye klær, vesker, stereoanlegg, kofferter og lignende. Det er tørkeposer som trekker til seg fuktighet, og disse vil fungere utmerket for å holde soppen tørr i glassene. Da må du bare huske på å ikke spise dem, men kaste dem etter bruk!

Legg en lapp oppi glasset eller merk glasset med hvor og når soppen er plukket. Alltid morsomt å ha en historie om hvor maten kommer fra.

God høst(e)hilsen fra Thomas

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.