Hjem
/
Slik tørker du sopp
Slik tørker du sopp
Del

Slik tørker du sopp

Skal du ut på tur i helgen eller kanskje på fjellet i høstferien? Høsten er en super tid for å komme seg ut i skog og mark og høste av naturen.
21. september, 2018

Skogen er et rikt matkammer om høsten og min personlige favoritt er soppen. Soppsesongen har hittil vært historisk dårlig grunnet været. Skulle du være så heldig å finne sopp kan det derfor være lurt å tørke noe av soppen. Tørket sopp passer utmerket i deilig varmende høstmat som supper og gryteretter samt i sauser.

Steinsopp er min favoritt blant sopp, men kantarellen kommer på en sterk andreplass. Traktkantarellen er det mye av mot slutten av sesongen ettersom den tåler nattefrost uten å falle sammen. Traktkantarell egner seg spesielt godt for tørking siden den tørker så raskt.

Slik gjør du det

Rens soppen, del den i mindre biter eller skiver og legg den utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen på varmluft ved omtrent 50–60 grader. Soppen skal bare tørke, ikke ta farge. Ha døren litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Følg med underveis. Det er lurt å snu og vende på brettene, spesielt om du har flere brett i ovnen av gangen. La soppen stå i ovnen og tørke til den er helt tørr og enkelt kan knuses med fingrene.

Legg den tørkede soppen i lufttette bokser eller glass, og oppbevar den mørkt og tørt frem til bruk. Soppen har nærmest ubegrenset holdbarhet så lenge den ikke inneholder fuktighet.

Når du skal bruke soppen, bløtlegg den først og stek eller fres så på vanlig måte. Eller, som jeg ofte gjør, knus den og smaksett ulike retter og sauser.

Et lurt tips

Ta vare på de små filtposene med harde kuler som ofte følger med nye klær, vesker, stereoanlegg, kofferter og lignende. Det er tørkeposer som trekker til seg fuktighet, og disse vil fungere utmerket for å holde soppen tørr i glassene. Da må du bare huske på å ikke spise dem, men kaste dem etter bruk!

Legg en lapp oppi glasset eller merk glasset med hvor og når soppen er plukket. Alltid morsomt å ha en historie om hvor maten kommer fra.

God høst(e)hilsen fra Thomas

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
21.02.2021
Når du har vært ute i snøen eller kulda i timesvis, det mørkner, og alt du tenker på er å krype under ullpleddet foran peisen. Da er det ekstra godt med en varmende og smakfull eplegløgg, krydret toddy eller en ekte, varm sjokolade med chili.
Godtlevert bilde
31.01.2021
Helgefrokosten får ofte litt ekstra oppmerksomhet fordi man endelig har tid til å samle familien, og tid til å lage god mat. Det er faktisk mange som sier at smaken av varmt, nystekt brød med smeltet smør, og lukten av kaffe er noe av det beste som finnes. Så det er kanskje ikke så rart at man koser seg litt ekstra.
Godtlevert bilde
30.01.2021
Dette er en enkel helgefristelse, som du enkelt kan lage litt mindre søte. Vafler er en god, gammeldags klassiker som slår an i ethvert kaffeslabberas. Server gjerne med syltetøy, brunost, rømme, sukker, eller tradisjonell trollkrem til.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
21.02.2021
Når du har vært ute i snøen eller kulda i timesvis, det mørkner, og alt du tenker på er å krype under ullpleddet foran peisen. Da er det ekstra godt med en varmende og smakfull eplegløgg, krydret toddy eller en ekte, varm sjokolade med chili.
Godtlevert bilde
31.01.2021
Helgefrokosten får ofte litt ekstra oppmerksomhet fordi man endelig har tid til å samle familien, og tid til å lage god mat. Det er faktisk mange som sier at smaken av varmt, nystekt brød med smeltet smør, og lukten av kaffe er noe av det beste som finnes. Så det er kanskje ikke så rart at man koser seg litt ekstra.
Godtlevert bilde
30.01.2021
Dette er en enkel helgefristelse, som du enkelt kan lage litt mindre søte. Vafler er en god, gammeldags klassiker som slår an i ethvert kaffeslabberas. Server gjerne med syltetøy, brunost, rømme, sukker, eller tradisjonell trollkrem til.