Hjem
/
Slik tørker du sopp
Slik tørker du sopp
Del

Slik tørker du sopp

Skal du ut på tur i helgen eller kanskje på fjellet i høstferien? Høsten er en super tid for å komme seg ut i skog og mark og høste av naturen.
21. september, 2018

Skogen er et rikt matkammer om høsten og min personlige favoritt er soppen. Soppsesongen har hittil vært historisk dårlig grunnet været. Skulle du være så heldig å finne sopp kan det derfor være lurt å tørke noe av soppen. Tørket sopp passer utmerket i deilig varmende høstmat som supper og gryteretter samt i sauser.

Steinsopp er min favoritt blant sopp, men kantarellen kommer på en sterk andreplass. Traktkantarellen er det mye av mot slutten av sesongen ettersom den tåler nattefrost uten å falle sammen. Traktkantarell egner seg spesielt godt for tørking siden den tørker så raskt.

Slik gjør du det

Rens soppen, del den i mindre biter eller skiver og legg den utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen på varmluft ved omtrent 50–60 grader. Soppen skal bare tørke, ikke ta farge. Ha døren litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Følg med underveis. Det er lurt å snu og vende på brettene, spesielt om du har flere brett i ovnen av gangen. La soppen stå i ovnen og tørke til den er helt tørr og enkelt kan knuses med fingrene.

Legg den tørkede soppen i lufttette bokser eller glass, og oppbevar den mørkt og tørt frem til bruk. Soppen har nærmest ubegrenset holdbarhet så lenge den ikke inneholder fuktighet.

Når du skal bruke soppen, bløtlegg den først og stek eller fres så på vanlig måte. Eller, som jeg ofte gjør, knus den og smaksett ulike retter og sauser.

Et lurt tips

Ta vare på de små filtposene med harde kuler som ofte følger med nye klær, vesker, stereoanlegg, kofferter og lignende. Det er tørkeposer som trekker til seg fuktighet, og disse vil fungere utmerket for å holde soppen tørr i glassene. Da må du bare huske på å ikke spise dem, men kaste dem etter bruk!

Legg en lapp oppi glasset eller merk glasset med hvor og når soppen er plukket. Alltid morsomt å ha en historie om hvor maten kommer fra.

God høst(e)hilsen fra Thomas

Få gode, sunne og varierte middager levert rett hjem

Elskede og lettlagde favoritter som gir hele familien en variert middagsuke
Se alle middager
Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.