Hjem
/
Slik tørker du sopp
Slik tørker du sopp
Del

Slik tørker du sopp

Skal du ut på tur i helgen eller kanskje på fjellet i høstferien? Høsten er en super tid for å komme seg ut i skog og mark og høste av naturen.
21. september, 2018

Skogen er et rikt matkammer om høsten og min personlige favoritt er soppen. Soppsesongen har hittil vært historisk dårlig grunnet været. Skulle du være så heldig å finne sopp kan det derfor være lurt å tørke noe av soppen. Tørket sopp passer utmerket i deilig varmende høstmat som supper og gryteretter samt i sauser.

Steinsopp er min favoritt blant sopp, men kantarellen kommer på en sterk andreplass. Traktkantarellen er det mye av mot slutten av sesongen ettersom den tåler nattefrost uten å falle sammen. Traktkantarell egner seg spesielt godt for tørking siden den tørker så raskt.

Slik gjør du det

Rens soppen, del den i mindre biter eller skiver og legg den utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen på varmluft ved omtrent 50–60 grader. Soppen skal bare tørke, ikke ta farge. Ha døren litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Følg med underveis. Det er lurt å snu og vende på brettene, spesielt om du har flere brett i ovnen av gangen. La soppen stå i ovnen og tørke til den er helt tørr og enkelt kan knuses med fingrene.

Legg den tørkede soppen i lufttette bokser eller glass, og oppbevar den mørkt og tørt frem til bruk. Soppen har nærmest ubegrenset holdbarhet så lenge den ikke inneholder fuktighet.

Når du skal bruke soppen, bløtlegg den først og stek eller fres så på vanlig måte. Eller, som jeg ofte gjør, knus den og smaksett ulike retter og sauser.

Et lurt tips

Ta vare på de små filtposene med harde kuler som ofte følger med nye klær, vesker, stereoanlegg, kofferter og lignende. Det er tørkeposer som trekker til seg fuktighet, og disse vil fungere utmerket for å holde soppen tørr i glassene. Da må du bare huske på å ikke spise dem, men kaste dem etter bruk!

Legg en lapp oppi glasset eller merk glasset med hvor og når soppen er plukket. Alltid morsomt å ha en historie om hvor maten kommer fra.

God høst(e)hilsen fra Thomas

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
29.06.2021
Smoothie-is er perfekt hvis du vil få i barna litt ekstra frukt og grønt, uten at de merker det. Du kan variere nesten i det uendelige, det er bare å prøve seg frem og se hva familien liker. ⁠
Godtlevert bilde
29.06.2021
En frisk mangosmoothie er perfekt på varme sommerdager. Denne er laget med appelsinjuice, men du kan variere med kokosmelk i stedet, og ha i andre friske frukter hvis du har det liggende. Rester av ananas for eksempel. Eller jordbær. Fyller du på med spinat, får du en grønn variant. Bruk frukt og grønt som du har liggende, med de smakene du foretrekker.
Godtlevert bilde
28.06.2021
Ingen sommer uten potetsalat! Potetsalat passer til det meste, og kan varieres nesten i det uendelige. Det er bare å finne frem det du har i grønnsaksskuffen og bruke fantasien. Men så trenger du heller ikke så mange ingredienser for å få til en skikkelig god potetsalat - det enkle er ofte det beste. Her tipser vi om to enkle varianter - en basert på en sennepsvinaigrette og en med en base av crème fraiche.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
29.06.2021
Smoothie-is er perfekt hvis du vil få i barna litt ekstra frukt og grønt, uten at de merker det. Du kan variere nesten i det uendelige, det er bare å prøve seg frem og se hva familien liker. ⁠
Godtlevert bilde
29.06.2021
En frisk mangosmoothie er perfekt på varme sommerdager. Denne er laget med appelsinjuice, men du kan variere med kokosmelk i stedet, og ha i andre friske frukter hvis du har det liggende. Rester av ananas for eksempel. Eller jordbær. Fyller du på med spinat, får du en grønn variant. Bruk frukt og grønt som du har liggende, med de smakene du foretrekker.
Godtlevert bilde
28.06.2021
Ingen sommer uten potetsalat! Potetsalat passer til det meste, og kan varieres nesten i det uendelige. Det er bare å finne frem det du har i grønnsaksskuffen og bruke fantasien. Men så trenger du heller ikke så mange ingredienser for å få til en skikkelig god potetsalat - det enkle er ofte det beste. Her tipser vi om to enkle varianter - en basert på en sennepsvinaigrette og en med en base av crème fraiche.