Hjem
/
En deig, fem slag julekaker
En deig, fem slag julekaker
Del

En deig, fem slag julekaker

Hva med å gjøre julebaksten litt enklere i år å droppe de 7 slag? Med denne deigen kan du lage fem ulike sorter julekaker. Oppskriften er enkel å endre og tilpasse, slik at julekakene faller i smak for alle og enhver. Her får du svaret.
07. desember, 2019

«Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved.» Ja, det er nok av ting som skal ordnes før jul. La oss hjelpe deg litt på veien.

Dette er en stor deig, som du kan lage fem sorter kaker av. Det vil bli ca. 15–30 kaker per sort, avhengig av hvor store kaker du lager. Om du ikke ønsker så mange sorter, eller om du ønsker færre kaker, kan du halvere oppskriften.

Til 5 deler grunndeig trenger du:

  • 600 g temperert smør
  • 300 g melis
  • 3 egg
  • 900 g hvetemel
  • 3 ts vaniljesukker
  • Bakepapir

Slik gjør du:

  1. Rør smør og melis luftig, spe i ett og ett egg. Vend inn siktet hvetemel og vaniljesukker. Bland sammen til en jevn deig.
  2. Del grunndeigen i 5 emner og tilsett ingredienser slik oppskriftene på neste side viser. Legg deigen i kjøleskapet i omtrent 30 minutter før du former den. Da blir den lettere å jobbe med.
  3. Følg stegene som hører til hver enkeltoppskrift.
  4. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Legg kakene på et stekebrett med bakepapir, og stek dem i omtrent 10 minutter. Avkjøl kakene, og oppbevar dem i en tett kakeboks.

Tips! I de grunndeigene der det tilsettes mer væske eller fuktighet, må deigen justeres med litt mer mel for ikke å bli for klissete. Konsistensen på deigen skal være den samme som på grunndeigen når deigen er klar.

Serinakaker

  • 1 del grunndeig
  • Egg til pensling
  • 25 g hakkede mandler
  • Perlesukker

  1. Rull deigen til en pølse og del opp i like store emner.
  2. Trill deigen til kuler. Legg kulene på stekebrettet og trykk lett ned med en gaffel. Om gaffelen setter seg litt fast i deigen, kan du dyppe den i litt mel.
  3. Pensle med vispet egg og dryss over hakkede mandler og perlesukker.

Se steketid i grunnoppskriften.

Syltetøystjerner

  • 1 del grunndeig
  • Skall av 1/2 appelsin
  • Valgfritt syltetøy
  • Egg til pensling
  • Stjerneformet pepperkakeform i to ulike størrelser

  1. Skyll appelsinen i varmt vann. Finriv appelsinskallet (kun det oransje) på et rivjern. Vend appelsinskallet inn i deigen.
  2. Ha litt mel på benken, kjevle halve deigen flat. Stikk ut stjerner og legg dem på et stekebrett. Ha på en liten skje med valgfritt syltetøy. Kjevle ut den andre halvdelen av deigen. Stikk ut stjerner i samme størrelse som før. Stikk deretter ut en ny, mindre stjerne inni den første. Legg stjernene med utstikk oppå stjernene med syltetøy. Klem stjernene lett sammen og pensle med sammenvispet egg.

Se steketid i grunnoppskriften.

Berlinerkranser

  • 1 del grunndeig
  • 2 eggeplommer
  • Egg til pensling
  • Perlesukker

  1. Visp sammen eggeplommene og bland dem inn i deigen. Juster eventuelt med litt mel.
  2. Trill deigen til tynne pølser og del dem deretter i biter på omtrent 10 cm. Legg den ene enden over den andre, så det blir en krans. Trykk lett ned så de sitter sammen.
  3. Legg kakene på et stekebrett, pensle med sammenvispet egg og dryss over perlesukker.

Se steketid i grunnoppskriften.

Brune pinner

  • 1 del grunndeig
  • 1 ts kanel
  • 3 ss brunt sukker
  • Egg til pensling
  • 25 g hakkede mandler
  • Perlesukker

  1. Bland sammen kanel og brunt sukker og bland det inn i deigen.
  2. Trill deigen til en pølse som er like lange som stekebrettet. Legg deigpølsen på stekebrettet og trykk den litt flat.
  3. Pensle med sammenvispet egg og dryss over hakkede mandler og perlesukker.
  4. Stek kaken høyt i ovnen i 12–14 minutter. Skjær 2 cm brede stenger på skrå mens de er varme.

Sjokoladekjeks

  • 1 del grunndeig
  • 2 ss kakao
  • 1–2 ss melk
  • 100 g sjokolade etter eget ønske (f.eks. mørk, hvit, nonstop)

  1. Rør sammen kakao og melk til det ikke er noen klumper.
  2. Grovhakk ønsket sjokolade. Bland kakao og hakket sjokolade inn i deigen, juster med litt mel.
  3. Trill hele deigen til en pølse. Del den deretter i skiver på
    1 cm. Legg kakene på stekebrettet.

Se steketid i grunnoppskriften.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.