Hjem
/
Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn
Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn
Del

Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
09. september, 2021

1/3 av all mat som produseres i verden blir kastet, og ifølge rapporten Klimakur 2030 har reduksjon av matsvinn et utslippspotensial på 1,5 millioner tonn CO2e innen år 2030. I tillegg har FNs bærekraftsmål nr 12 som målsetning å halvere matsvinnet på verdensbasis innen 2030. Dette jobber vi for å bidra til hver dag.

Vi tester og næringsberegner alle rettene våre for å kunne sende av gårde riktige porsjonsmengder. På den måten hjelper vi deg å redusere matsvinn i hjemmet. På vår side, bestiller vi bare den mengden varer vi trenger fra leverandørene, slik at vi har minimalt med svinn i dette leddet. Faktisk utgjorde matsvinnet fra produksjonen vår bare 1,74 gram per levert porsjon i 2020. Dette er vi utrolig stolte av!

Samtidig kastet vi i 2019, i Norge gjennomsnittlig 78 kg mat per innbygger!! 55% av dette ble kastet i hjemmet (rapport fra Matvett/NORSUS).

Det fine med dette, er at vi alle kan bidra til å kutte ned på matsvinn! Den 29.september markeres Den internasjonale dagen mot matsvinn, så nå i september setter vi ekstra fokus på dette temaet. 

Her får du våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Matsvinntips #1 - lag en resteomelett!


Har du rester igjen etter ukens middager – eller andre rester av grønnsaker, kjøtt, pålegg og små osteskalker? Lag en god omelett. I den kan du putte nesten hva som helst, og det er en genial måte å redusere matsvinn!

Matsvinntips #2 - sylt slappe grønnsaker!

Har du noen gulrøtter eller lignende rotgrønnsaker som er litt slappe og i ferd med å bli dårlige, kan du sylte de. Skrell og del grønnsakene i mindre biter og kok en syltelake av 3 dl vann, 2 dl sukker og 1 dl eddik. Ha alt på rene (helst steriliserte) Norgesglass.

Matsvinntips #3 - lag eplesyltetøy!

Nå som det er sesong for de gode, norske eplene, kan man lett la seg rive med og kjøpe (eller plukke) mer enn man klarer å spise opp. Da kan du ganske raskt lage syltetøy, mos eller saus av eplene som begynner å bli dårlige. Eplemos lager du enkelt ved å dele eplene i biter (behold gjerne skallet på), og koke de ned med litt sukker og litt vann. Smaker nydelig på brødskiva, på havregrøten eller til dessert og ost.

Matsvinntips #4 - la løken vokse ut!

Har du rester av purre eller vårløk kan du sette roten i et glass med vann. Vårløken og purren vokser ut igjen, men pass på å bytte vann annenhver dag.

Matsvinntips #5 - lag lompechips!

Har du igjen rester av lomper eller tortillalefser etter tacomiddagen? Disse kan du lage chips av. Varm opp ovnen til 200 grader varmluft. Kutt tortillalefsene eller lompene i passende biter, pensle dem med litt olje og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ovnen i omtrent 10 minutter, og avkjøl dem på en rist. 

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
13.10.2021
Hver uke lager kokkene våre retter fra alle verdens hjørner slik at du skal inspireres av spennende, noen ganger ukjente smaker. Det er en enkel og smakfull måte å reise på.
Godtlevert bilde
09.09.2021
Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
Godtlevert bilde
07.09.2021
Noen middager har det lille ekstra. Noe som gjør dem til en umiddelbar suksess. Eller som tar en tilbake til luktene og smakene rundt mormors kjøkkenbord. Favorittene. I Godtlevert har vi en lang liste av dem. Fiskegratengen du lager på null tid, men som allikevel har den gode, hjemmelagde smaken. Mørkokte svinekjaker i soppsky, med kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Bestselgerne som har blitt til klassikere er mange.