Hjem
/
Tradisjonell julekake
Tradisjonell julekake
Del

Tradisjonell julekake

Det er få ting som smaker bedre i disse juletider enn varm og saftig julekake med smør og brunost på. Nyt den til frokost, lunsj eller til kaffebesøket – denne faller i smak hos alle.
05. desember, 2019

Du trenger:

  • 125 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 650 g hvetemel
  • 150 g rosiner
  • 1 egg til pensling

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bland mel, sukker og kardemomme og elt det inn i melkeblandingen. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, det tar fra 40 minutter til en time.
  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate og legg på bakepapir. Julekakene kan også stekes i godt smurte brødformer. Til denne deigen trenger du to former.
  4. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene, rull dem sammen og elt dem til store, runde boller. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett kakene til heving under plast på et lunt sted i 40–50 minutter.
  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek kakene nederst i ovnen i 30–40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene på en rist. Server gjerne med smør og brunost på.

Tips! I gjærbakst er melmengden alltid omtrentlig. Begynn derfor med mindre mel enn det som står i oppskriften og ha så i mer frem til deigen ikke er klissete, men «slipper bollen» uten å være for hard. Det er alltid lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Tips! Pakk julekakene i plast og legg dem i fryseren. Ta dem ut om det plutselig kommer gjester på besøk eller spar dem til juleavslutning i barnehagen eller på skolen.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.