Hjem
/
Tradisjonell julekake
Tradisjonell julekake
Del

Tradisjonell julekake

Det er få ting som smaker bedre i disse juletider enn varm og saftig julekake med smør og brunost på. Nyt den til frokost, lunsj eller til kaffebesøket – denne faller i smak hos alle.
05. desember, 2019

Du trenger:

  • 125 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 650 g hvetemel
  • 150 g rosiner
  • 1 egg til pensling

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bland mel, sukker og kardemomme og elt det inn i melkeblandingen. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, det tar fra 40 minutter til en time.
  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate og legg på bakepapir. Julekakene kan også stekes i godt smurte brødformer. Til denne deigen trenger du to former.
  4. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene, rull dem sammen og elt dem til store, runde boller. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett kakene til heving under plast på et lunt sted i 40–50 minutter.
  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek kakene nederst i ovnen i 30–40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene på en rist. Server gjerne med smør og brunost på.

Tips! I gjærbakst er melmengden alltid omtrentlig. Begynn derfor med mindre mel enn det som står i oppskriften og ha så i mer frem til deigen ikke er klissete, men «slipper bollen» uten å være for hard. Det er alltid lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Tips! Pakk julekakene i plast og legg dem i fryseren. Ta dem ut om det plutselig kommer gjester på besøk eller spar dem til juleavslutning i barnehagen eller på skolen.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
30.11.2020
«Jeg så aldri en oppskrift. Den hadde de i hodet. Det var en neve av det, og en skuffe av det», sier Tore Sørensen. Det er definitivt slutt på «en neve» på slump når det produseres varer hos Per's Kjøkken nå. I dag ligger alle oppskriftene til grunn for produktene deres. «Oppskriftene tuller du ikke med», sier Tore.
Godtlevert bilde
30.11.2020
Gi smakfulle julegaver til de du er glad i. Lag hjemmelaget mat som julegaver i år, det er både hyggelig å gi og få. Se hva du kan lage her.
Godtlevert bilde
29.11.2020
Det er godt med noe som er raskt å lage, både før julen ringes inn, men også midt i julestria. Vårt beste tips er potetlomperull. Bruk det du har i kjøleskapet eller i brødboksen. Det er bare fantasien som setter grenser. Også smaker det så godt!
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
30.11.2020
«Jeg så aldri en oppskrift. Den hadde de i hodet. Det var en neve av det, og en skuffe av det», sier Tore Sørensen. Det er definitivt slutt på «en neve» på slump når det produseres varer hos Per's Kjøkken nå. I dag ligger alle oppskriftene til grunn for produktene deres. «Oppskriftene tuller du ikke med», sier Tore.
Godtlevert bilde
30.11.2020
Gi smakfulle julegaver til de du er glad i. Lag hjemmelaget mat som julegaver i år, det er både hyggelig å gi og få. Se hva du kan lage her.
Godtlevert bilde
29.11.2020
Det er godt med noe som er raskt å lage, både før julen ringes inn, men også midt i julestria. Vårt beste tips er potetlomperull. Bruk det du har i kjøleskapet eller i brødboksen. Det er bare fantasien som setter grenser. Også smaker det så godt!

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo

Last ned appen

iOS og Android
ios logo
google play store logo