Hjem
/
Tradisjonell julekake
Tradisjonell julekake
Del

Tradisjonell julekake

Det er få ting som smaker bedre i disse juletider enn varm og saftig julekake med smør og brunost på. Nyt den til frokost, lunsj eller til kaffebesøket – denne faller i smak hos alle.
05. desember, 2019

Du trenger:

  • 125 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 650 g hvetemel
  • 150 g rosiner
  • 1 egg til pensling

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bland mel, sukker og kardemomme og elt det inn i melkeblandingen. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, det tar fra 40 minutter til en time.
  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate og legg på bakepapir. Julekakene kan også stekes i godt smurte brødformer. Til denne deigen trenger du to former.
  4. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene, rull dem sammen og elt dem til store, runde boller. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett kakene til heving under plast på et lunt sted i 40–50 minutter.
  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek kakene nederst i ovnen i 30–40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene på en rist. Server gjerne med smør og brunost på.

Tips! I gjærbakst er melmengden alltid omtrentlig. Begynn derfor med mindre mel enn det som står i oppskriften og ha så i mer frem til deigen ikke er klissete, men «slipper bollen» uten å være for hard. Det er alltid lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Tips! Pakk julekakene i plast og legg dem i fryseren. Ta dem ut om det plutselig kommer gjester på besøk eller spar dem til juleavslutning i barnehagen eller på skolen.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!
Søk i Godtlesestoff
checkmark

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
01.05.2021
Kall det gjerne en hjertesak. Det at vi er så opptatt av å vite hvor maten kommer fra.
Godtlevert bilde
30.04.2021
Norsk, gul løk er en av de mest brukte grønnsakene her til lands. Den er helt uunnværlig i matlagingen. Løken gir smak og aroma, og kan brukes på mange måter. Hvorfor ikke gjøre den til hoved­retten?
Godtlevert bilde
30.04.2021
Grillpølser i ferske pølsebrød med masse godt fyll er et sikkert sommertegn. Det finnes ingen grenser for hva du kan toppe grillpølsen med – prøv deg frem. Her er det bare fantasien som setter grenser, pølser passer til det meste. Og et lite tips sånn helt på tampen: bland litt honning i sennepen. Bare fordi det er godt!