Xiu mai- Svinekjøttboller i tomatsaus med limesyltet agurk, koriander og bønnespirer

Xiu mai- Svinekjøttboller i tomatsaus

med limesyltet agurk, ris, koriander og bønnespirer
Retten har ingen vurdering
Under 40 min
17 Ingredienser
En klassisk middagsrett i vietnamesiske hjem. Svinekjøttdeig smaksatt med fish sauce, chili, hvitløk og koriander som får følge av smaksrik tomatsaus.

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk
    ·
  • Hvete
    ·
  • Melk

Basisvarer:
  • Sukker
  • vann
  • melk
  • olje
  • salt
Jasminris
135 g
Lime
1 stk
Agurk
½ stk
Sukker
2 ts
Sjalottløk
1 stk
Hvitløksfedd
2 stk
Ingefær
1 bit
Hakkede tomater
1 boks
Fish sauce
¼ pose
(Fisk)
Chiliflak
½ pakke
Vann
1 dl
Sukker
½ ss
Hvitløksfedd
1 stk
Koriander
½ bunt
Panko
½ pakke
(Hvete)
Fish sauce
¾ pose
(Fisk)
Svinekjøttdeig
300 g
Chiliflak
½ pakke
Melk
2 ss
(Melk)
Bønnespirer
1 pakke
Koriander
½ bunt
Næringsbergening (per porsjon)
  • Energi: 714 kcal
  • Fett: 14 g
  • Karbohydrater: 98 g
  • Protein: 49 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Form kjøttbollene med hendene, eller bruk to skjeer. Fukt hendene og skjeene i lunkent vann for smidigere forming av deigen.

Tilbered risen som anvist på pakken.
Skyll limen og agurken. Finriv skallet (kun det grønne) fra limen på et rivjern, og ha skallet i en skål sammen med 2 ts sukker, litt salt og saften fra limen. Kutt agurken i lange tynne bånd med en ostehøvel, og vend agurkbåndene i limelaken. La agurken trekke i laken, men vend på den et par ganger før servering. 
Skrell og finhakk sjalottløken, all hvitløken og ingefæren. Varm opp en kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Fres løken, ingefæren og ⅔ av hvitløken i omtrent 2 minutter. Tilsett de hakkede tomatene, 1 dl vann, ¼ av posen med fish sauce, ½ ss sukker, litt salt og ønsket mengde av chiliflakene. Gi det hele et oppkok, skru ned varmen, og la sausen småkoke i omtrent 5 minutter. 
 Skyll korianderen, finhakk halvparten og grovhakk resten. Ha den finhakkede korianderen i en bolle sammen med pankoen, 2 ss melk, resten av fish saucen, resten av hvitløken, kjøttdeigen og ønsket mengde av chiliflakene. Krydre med litt salt og kna deigen godt sammen. Form små kjøttboller av deigen (se tips). 
 Varm opp en stekepanne til høy varme, og ha i litt olje. Stek kjøttbollene under omrøring i omtrent 3 minutter, til de har en jevn stekeskorpe. Skru ned til lav varme, og hell over tomatsausen. La det hele småkoke under lokk i omtrent 6 minutter, til bollene er gjennomkokte.
 Skyll bønnespirene, og topp retten med dem og resten av korianderen.
God middag!