Syltet med en twist
Sylting er en gammel tradisjon her til lands, og noe man har drevet med som en måte å konservere, eller forlenge holdbarheten på mat, lenge før vi fikk kjøleskap og fryser. Du kan sylte i prinsippet alt av frukt og grønnsaker. Her har vi 3 tips på typisk norske grønnsaker som vi har syltet og kombinert med spennende asiatiske smaker.
Syltet kålrot med karri
Norsk kålrot med inspirasjon fra India passer perfekt som en liten siderett til blant annet blåskjell og laks.
Ingredienser:
- 2 stk kålrot
- 1 sp karri madras-pulver
- ½ dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1 ½ dl vann
Slik gjør du:
Kok opp eddiken, vannet, sukkeret og karripulveret. Avkjøl laken. Kutt kålroten i så tynne skiver du klarer, gjerne med en mandolin. Legg over i en lufttett beholder (for eksempel et norgesglass) og hell laken over. La stå over natten.
Soyasyltet agurk med ingefær og chili
Sylteagurk er jo for mange uunnværlig på både leverposteiskiva og burgeren. Her får du en spennende variant med japanske smaker av soya, ingefær og chili. Prøv denne som tilbehør til grillet eller stekt kylling, eller til laksen – enten den er grillet eller i form av sashimi.
Ingredienser:
- 1 agurk
- 1 tommelstor bit ingefær
- 1 ts chiliflakes
- ½ dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- ½ dl soyasaus
- 2 sp ristede sesamfrø
Slik gjør du:
Kok opp eddiken, sukkeret og vannet. Riv ingefæren fint på et rivjern og ha denne oppi laken, sammen med soyasausen, chiliflaksene og sesamfrøene. La dette avkjøle seg helt. Del agurken på lengden og skrap ut kjernen (innmaten) med en liten teskje. Kutt agurken i halvmåner og legg bitene i laken. La det hele trekke i omtrent en halvtime før du serverer.
Syltet gulrot med spisskummen, korianderfrø og sumak
Spisskummen og sumak er begge krydder som er svært utbredt i Midtøsten. Særlig sumak er et litt annerledes krydder, med litt bitter og syrlig smak. Du får kjøpt sumak i de aller fleste spesialforretninger. Den passer helt perfekt sammen med den litt søte gulroten.
Ingredienser:
- 5 gulrøtter
- 1 sp ristede spisskummenfrø
- 1 ts ristede korianderfrø
- 1 ts sumak
- ½ dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1,5 dl vann
Slik gjør du:
Kok opp eddiken, sukkeret og vannet. Rist spisskummenfrøene og korianderfrøene i en tørr stekepanne på middels til høy varme til de begynner å dufte og får litt farge. Ha de ristede frøene og sumaken i laken. Lag tynne skiver av gulrøttene med en potetskreller og legg alt over i en lufttett beholder (for eksempel et norgesglass). Hell over laken og sett på lokk. La det stå og trekke til det har avkjølt seg helt.
Les mer om fusionmatlagning og få tips på hvordan du kan smaksette majones.