Dampet pinnekjøtt med vossakorv, hjemmelaget rotmos og mandelpoteter med persille
Glutenfri

Dampet pinnekjøtt med vossakorv, hjemmelaget rotmos og mandelpoteter med persille

Retten har ingen vurdering
Under 200 min
8 Ingredienser

Ingredienser

6 pers
Allergener:
  • Laktose
    ·
  • Melk

Basisvarer:
  • Smør
  • salt
  • pepper
Pinnekjøtt
3 kg
Pinnekjøttpinner
1 pakke
Kålrot
2 kg
Gulrøtter
600 g
Matfløte
2–3 dl
(Melk, Laktose)
Smør
3–4 ss
(Melk)
Mandelpoteter
1,5 kg
Bladpersille
1 pakke
Vossakorv
700 g
(Melk, Laktose)
Næringsbergening (per porsjon)
  • Energi: 2455 kcal
  • Fett: 198 g
  • Karbohydrater: 36 g
  • Protein: 133 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Damp pinnekjøttet i en krydret juleøl. Bruk mandelpotetene som rist; legg potetene i bunnen av pinnekjøttkjelen, dekk dem med vann, og legg pinnekjøttet lagvis oppå. Sett på grillfunksjonen på ovnen, og grill kjøttet i 2–3 minutter, for en sprøere overflate. Smak til rotmosen med finrevet muskatnøtt.

Denne julemiddagen må du begynne å tilberede dagen før den skal serveres.
 Ha pinnekjøttet i en stor kjele, og dekk det med kaldt vann. Sett kjelen på benken, og la pinnekjøttet ligge i vannet i 20–24 timer. Bytt ut vannet etter omtrent 12 timer.
 Hell av vannet, og ta ut pinnekjøttet. Legg pinnekjøttpinnene i bunnen av kjelen (se tips), og dekk bunnen med vann. Legg kjøttet lagvis oppå pinnene, og damp det under lokk på lav varme i 2½–3 timer, eller til kjøttet løsner fra benet. Pass på at det alltid er vann i bunnen av kjelen.
 Kok opp vann i en kjele. Skrell og kutt kålroten og gulrøttene i jevne biter. Kok kålroten og gulrøttene i 15–20 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet, og kjør grønnsakene til en jevn mos med en stavmikser eller bruk en stapper. Rør inn 3–4 ss smør og matfløten. Smak til med salt og pepper. La rotmosen stå på lav varme under lokk frem til servering. Rør om innimellom så det ikke svir seg.
 Legg potetene i en kjele, dekk dem med vann, og kok opp. Skru ned til middels lav varme, og la potetene trekke i 10–15 minutter, til de er gjennomkokte. Hell av vannet, og dekk kjelen med et lokk. Skyll, tørk og grovhakk persillen. Strø persillen over potetene ved servering. 
Skjær vossakorven i tykke biter. Damp pølsebitene sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene av pinnekjøttets koketid.
Bruk kokesjyen fra pinnekjøttet som saus.
God jul! 
God middag!