Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktose·
- Melk
Basisvarer:
- Hvetemel
- Litt salt
- malt muskatnøtt
- potetmel
- salt
- smør
Poteter
500 g
Litt salt
Hodekål
½ stk
Smør
2 ss
Hvetemel
2 ss
Helmelk
3,5 dl
Salt
Malt muskatnøtt
Kjøttdeig
350 g
Salt
½ ts
Potetmel
½ ss
Medister- og kjøttkakekryddermiks
½ pose
Helmelk
½–1 dl
Smør
2 ss
Løk
1 stk
Rørte tyttebær
1 glass
Allergeninformasjon
Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen
Slik gjør du
Tips fra kokken:
Når du former kjøttkakene, sett frem en bolle med vann og et par ekstra skjeer. Ta en ny fuktig skje og fukt hånden mellom hver kake. Da kleber ikke deigen seg til hendene, og kakene blir enklere å forme. Lag gjerne en liten prøvekake som du steker og smaker på. Tilsett mer krydder hvis du synes det trengs.
Sett over en kjele med lettsaltet vann og kok potetene møre. Det tar omtrent 20 minutter.
Varm opp en kjele med saltet vann til kålen. Del kålen i terninger og kok den mør i omtrent 10 minutter. Hell av vannet.
Samtidig som kålen koker, lager du stuingsausen. Smelt smør i en stor kjele, rør inn mel og spe med melk under omrøring. Kok opp og la sausen småkoke på svak varme i 5–6 minutter under omrøring. Vend den kokte kålen inn i stuingsausen. Smak til med salt, pepper og muskat. Varm opp igjen kålstuingen rett før servering.
Nå skal du lage kjøttkakene. Bruk gjerne hendene, og da helst med engangshansker om du har. Du kan også blande deigen maskinelt, det gjøres langsomt og forsiktig med en egnet kjøkkenmaskin.
Kna salt inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland inn potetmel og ønsket mengde kjøttkakekrydder. Spe med litt og litt melk av gangen, og jobb den inn i deigen.
Form deigen til runde kaker med en spiseskje. Stek kakene i en stekepanne med smør på middels varme i omtrent 5 minutter på hver side (se tips).
Kutt løk i skiver. Når du har snudd kakene etter at første side er stekt, tilsett løken og la den steke med i pannen til den er gyllen.
Server kjøttkaker med kokte poteter, kålstuing og tyttebær.
God middag!