Vietnamesiske sommerruller

Vietnamesiske sommerruller er en av de mest populære rettene fra det vietnamesiske kjøkken, og det er ikke uten grunn. De er friske, lette, sprø og fylt med friske ingredienser, og er en perfekt forrett til et vietnamesisk måltid, eller som en sunn snack. Se hvordan du lager dem her!

Ingredienser (til 4 porsjoner)

  • 180 g risnudler
  • 12 stk. rispapir
  • Reker
  • 1 gulrot
  • ½ agurk
  • 100 g rødkål
  • 1 bunt mynte

Fremgangsmåte

  1. Kok risnudlene etter anvisningen på pakken.
  2. Skjær grønnsakene i ca. 10 cm lange strimler, og plukk bladene av mynten.
  3. Forbered en tallerken med lunkent vann. Dypp rispapiret i vannet i et par sekunder, til det mykner.
  4. Legg papiret på en tallerken eller en fjøl, og topp med risnudler. Deretter har du på med reker, grønnsaker og urter, og rull stramt sammen.
  5. Gjenta til du har fylt alle sommerrullene.

Tips! Dypp sommerrullene i en kremet peanutdressing eller nuoc cham – en klassisk og veldig god kombo.

Sommerrull

Peanøttdressing

Peanøttdressing er perfekt følge til vietnamesiske sommerruller. Denne dressingen er kremet og sødmefull, og skaper en velsmakende kontrast til de friske og sprø sommerrullene. Her er en enkel oppskrift! 

Ingredienser

  • ½ dl peanøttsmør
  • 2 ss vann
  • 2 ss japansk soyasaus
  • 2 hvitløksfedd revet
  • 1 stykke ingefær (ca. 30 g), finrevet
  • Saften av 1 lime
  • ½-1 finhakket chili

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen alle ingrediensene til en jevn dressing.
  2. Tilsett mer vann hvis du synes dressingen er for tykk. 
Peanøttsaus

Nuoc cham

Nuoc cham er ennå en fantastisk dip til vietnamesiske sommerruller. Der peanøttdressingen er fyldig og full av umami, er nuoc cham frisk og intens med en perfekt balanse av syrlig, søtt, salt og spicy. Den fremhever de friske sommerrullene og tilfører en autentisk og eksotisk touch. Her er vår oppskrift! 

Ingredienser

  • ½ pakke frisk mynte
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 2 ss sukker
  • 3 ss fiskesaus
  • 2 lime

Fremgangsmåte

  1. Skyll mynten, plukk av bladene og kutt dem i strimler. Rens hvitløksfeddene, skyl chili, og kutt begge deler i tynne skiver.
  2. Legg halvparten av mynten i en morter med hvitløk, chili og dukker. Støt alt sammen til en paste.
  3. Tilsett fishsauce og tilsett limesaft. Hvis du ikke har en morter, kan du hakke ingrediensene veldig fint, og blande det hele i en skål.